Wat is Google Analytics nou eigenlijk?

Google Analytics is een gratis tool waarmee je allerlei informatie over je website kunt zien. Het helpt je begrijpen hoeveel mensen je site bezoeken, waar ze vandaan komen, welke apparaten ze gebruiken, en wat ze op je site doen. Deze informatie is erg waardevol omdat het je kan helpen je website te verbeteren en te zien welke marketingstrategieën werken.

Wat kan je zien met Google Analytics?

  • Wie de bezoekers zijn: Je kunt zien uit welk land, provincie en stad je bezoekers komen en met welk apparaat (zoals een computer, telefoon of tablet) ze je website bezoeken.
  • Wat bezoekers doen: Je kunt zien hoe lang mensen op je website blijven, welke pagina’s ze bekijken, en op welk moment ze de website verlaten.
  • Waar bezoekers vandaan komen: Je kunt achterhalen hoe bezoekers op je website terechtkomen, of dat nu via zoekmachines, sociale media, direct verkeer, of via advertenties is.

Als je al gebruikmaakte van de oudere versie van Google Analytics, bekend als Universal Analytics, en bent overgestapt naar de nieuwere versie (GA4), zijn er enkele verschillen in hoe de data wordt verzameld en weergegeven.

Hoe maak je een Google Analytics account aan?

  1. Ga naar de Google Analytics website en log in met je Google-account. Als je nog geen Google-account hebt, moet je deze eerst aanmaken.
  2. Eenmaal ingelogd, meld je je aan voor Google Analytics en voer je je bedrijfsgegevens in.
  3. Kies vervolgens een ‘property’, wat meestal je website zal zijn. Stel de tijdzone en valuta in die je wilt gebruiken.
  4. Bepaal de doelen voor je bedrijf, zoals het genereren van leads of het stimuleren van online verkoop.
  5. Accepteer de servicevoorwaarden van Google Analytics.
  6. Stel gegevensverzameling in voor je platform (web, Android-app, iOS-app). Vul de URL van je website in en de naam van de ‘stream’.
  7. Kopieer de trackingcode die je krijgt. Deze code moet op je website worden geplaatst om gegevens te kunnen verzamelen.
  8. Ga naar je CMS (Content Management Systeem) en voeg de trackingcode toe aan de instellingen. Meestal vind je dit onder een tabje zoals ‘SEO instellingen’.

Optionele stappen:

  • Je kunt intern verkeer uitsluiten, wat betekent dat bezoeken van jou of je collega’s niet meetellen in de data. Dit is handig voor bedrijven met meerdere werknemers, zodat je een realistischer beeld krijgt van extern verkeer.

Belangrijk om te weten: De nieuwste versie van Google Analytics voldoet aan de AVG-normen, wat betekent dat IP-adressen automatisch geanonimiseerd worden. Je hoeft hier niets extra’s voor te doen, maar let op dat je de instelling voor gegevensverzameling door Google signalen uitzet, tenzij je bezoekers expliciete toestemming vraagt voor het delen van hun gegevens met derden voor advertentiedoeleinden.

Met deze stappen en inzichten kan Google Analytics je helpen een duidelijk beeld te krijgen van hoe je website presteert en hoe je deze kunt optimaliseren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur een berichtje

Heb je nog een vraag met betrekking tot het laten maken van je website? Stuur me gerust een berichtje, ik denk graag met je mee. Bellen kan natuurlijk ook!

Vrouwelijke webdesigner voor vrouwelijke ondernemers