Kleuren kiezen voor je website

Kleuren kiezen voor je website kan soms aanvoelen als het wandelen in een doolhof waar maar geen eind aan komt. Dit komt omdat er veel meer bij komt kijken dan simpelweg je favoriete kleur selecteren. In dit artikel neem ik je mee door het proces van het selecteren van de perfecte kleuren voor je website.

De juiste hoofdkleur kiezen
Laten we bij het begin beginnen: de keuze van je hoofdkleur. Het is een cruciale keuze, die afhangt van verschillende factoren, zoals de boodschap die je wilt uitdragen en je doelgroep. De kleur rood kan bijvoorbeeld heel iets anders overbrengen dan blauw of groen. Het hangt allemaal af van wat je als bedrijf of individu wilt vertegenwoordigen. Een professioneel klusbedrijf heeft wellicht een andere kleur nodig dan een merk dat zich richt op tienermeisjes.

Je huisstijl kan een goede leidraad zijn bij deze keuze. Heb je deze nog niet vastgesteld, dan is het een goed idee om te duiken in de psychologie achter kleuren en zo een keuze te maken die past bij jouw merkidentiteit.

Een palet samenstellen
Voor een website is een eenvoudig kleurenschema van drie kleuren vaak al voldoende: een neutrale kleur voor de achtergrond, een contrasterende kleur voor de tekst, en een accentkleur voor call-to-actions of andere belangrijke knoppen. Toch zul je merken dat er vaak meer kleuren nodig zijn om je website visueel interessant te maken, zonder dat het een bonte kermis wordt. Belangrijk is dat je kleuren kiest voor:

  • De achtergrond, waarvoor neutrale kleuren zoals wit, lichtgrijs of zwart geschikt zijn.
  • De tekst, die goed moet contrasteren met de achtergrond voor leesbaarheid.
  • Een accentkleur voor elementen waar je de aandacht op wilt vestigen, zoals knoppen.

Daarnaast kun je denken aan alternatieve kleuren voor bijzondere secties van je site, of kleuren die overeenkomen met afbeeldingen en illustraties die je gebruikt.

Kleuren toepassen
Nu je een kleurenschema hebt gekozen, is het tijd om deze toe te passen op je website. Hierbij let ik op de basisprincipes van grafisch ontwerp en gebruik ik de kleuren op een manier die je boodschap versterkt en de aandacht van je bezoeker goed leidt. Een felle kleur voor een belangrijke call-to-action kan ervoor zorgen dat deze opvalt, terwijl het gebruik van de 60/30/10-regel helpt bij het creëren van een gebalanceerd geheel.

Inspiratie vinden
Als je op zoek bent naar inspiratie, zijn er talloze voorbeelden van websites met effectief ingezette kleurenschema’s te vinden. Door te analyseren hoe anderen kleuren gebruiken, kun je leren wat wel en niet werkt.

Het kiezen van de juiste kleuren voor je website is een proces waarbij je rekening houdt met je merk, je doelgroep en de algemene uitstraling die je wilt bereiken. Met dit artikel hoop ik dat ik je een beetje op weg heb geholpen naar een kleurenschema dat niet alleen mooi is, maar ook functioneel!

Abonneer je op mijn blog!

Stuur een berichtje

Heb je nog een vraag met betrekking tot het laten maken van je website? Stuur me gerust een berichtje, ik denk graag met je mee. Bellen kan natuurlijk ook!

Plan een belafspraak