De Lange Adem

Lief dagboek,
We zitten nu al meer dan vier weken in deze situatie en mijn keukenkastjes waren nog nooit zo schoon en opgeruimd als nu. ‘Elk nadeel heeft z’n voordeel,’ knikte man goedkeurend toen ik vol trots de kastjes liet zien. Zo moeten huisvrouwen zich in de jaren ’50 ook gevoeld hebben, dacht ik toen ik later de was van het droogrek haalde en de geur van schone, door de zon en lucht gedroogde was, me bereikte. Er zat nog net geen appeltaart in de oven en nee, ik had ook geen schort voor, maar dat was dan ook het enige. Verder voelde het alsof de klok een halve eeuw teruggezet was en ik moet zeggen: op zich vind ik dat een fijn gevoel maar ja, ik heb makkelijk praten, dat snap ik heus wel.

Donderdag 09-04
Ik heb al vaak geschreven over het feit dat ik het zo ontzettend vreemd vind dat bakkers en slagers regelmatig zonder handschoenen werken. Ik was laatst naar de bakker om een paar gebakjes te kopen (het was geen bakker in Harlingen) en het spul werd met blote handen opgepakt. Tuurlijk, er zat deels een soort plastic wikkel om maar er zat toch wat slagroom op het meisje haar handen en dat betekent dat er contact was. Contact met míjn eten. Kan toch niet? Ben ik werkelijk de enige die er zo over denkt?

Vrijdag 10-04
Vriendin G. is aardig over haar scheiding heen appte ze net. ‘Wat had ik toch een lange adem hé?’ schreef ze. ‘Ik weigerde te geloven dat hij een ander had, ik kon hem gewoon niet loslaten.’
Ik appte terug: ‘Mens, dat gedrag dat je vertoonde kunnen we geen lange adem meer noemen – je had de hardnekkigheid van een niet uit te roeien tapijtschimmel. Als er ooit Olympische Spelen op dit gebied zouden kunnen worden gehouden versla je iedereen moeiteloos, generatie na generatie.’
Nu is ze gepikeerd.

Zondag 12-04
Alweer de derde Pasen zonder moe. ‘Vrolijk Pasen mam,’ zei ik in gedachten tegen moe.
‘Vrolijk Pasen kindje,’ zei ze. Daarna zei ze niks meer. Ze was vast aan het musiceren met Count Basie of met Ella.

Dinsdag 14-04
Hoé wordt in Godsnaam van mensen verwacht dat ze zich aan de 1.5m afstand houden? Ik kom net thuis van de Lidl en de Plus maar het gebeurde té vaak dat mensen even hun kar lieten staan en dan te dicht in m’n buurt kwamen om nog even snel wat te pakken, om over de Action nog maar te zwijgen. Lastig dit.

Woensdag 15-04
Dit is grappig dagboek: ik zie dat ik op 7 september 2015 bij vriendin M. was en dat de man van M. het volgende riep: ‘Let maar op: er komt een nieuwe crash waarbij die uit 2008 zal verbleken. We worden aan het lijntje gehouden zodat we ons niet kunnen voorbereiden als zo meteen het systeem instort.’
Een paar dagen later, op 13 september, schreef ik dat ik een artikel had gelezen waarin stond: ‘Er worden momenteel vreemde psychologische spelletjes gespeeld waarin via de media vooral ingespeeld wordt op angst. Op een dag zullen we allemaal gechipt worden en u zult daar zelf om vragen.’
Het zal wel toeval zijn maar ik vind het wel apart.

Donderdag 16-04
Er zijn 8000 hulpverleners besmet en er is nog steeds een groot gebrek aan beschermend materiaal. En dan te bedenken dat het kabinet de afgelopen jaren tot drie maal toe het dringende advies kreeg om een aanpak te ontwikkelen.
‘Bij de volgende verkiezingen stel ik me beschikbaar,’ brulde de man van vriendin M. op de achtergrond toen ik haar laatst aan de telefoon had.
M. negeerde haar man en klonk wat mat toen ze zei: ‘Volgens mij wordt de wereld nooit meer hetzelfde.’
Dat hoop ik dan maar dagboek. Want de wereld die we gekend hebben stond er niet al te best voor. Als er een app voor nodig is om ons als mensheid in het gareel te houden en terrorisme, aanslagen en criminaliteit te voorkomen dan teken ik ervoor. Of, in het ergste geval, dan maar de man van vriendin M.

Deze verhalen zijn ook verschenen op de site van de Rebelse Huisvrouw en in de Harlinger Courant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *